Monthly Archives: November 2010

Κείμενου του Χριστόφορου Κορτεση

Κείμενο του Χριστόφορου Κορτεση, προφυλακισμένου για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

Εφτά μήνες μετά τη σύλληψή μου και το πολυδιαφημισμένο τηλεοπτικό -και όχι μόνο- παραλήρημα των αρχών και της αντιτρομοκρατικής, παραμένω προφυλακισμένος για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα. Είμαι πεπεισμένος ότι η δίωξή μου έχει καθαρά φρονηματικό χαρακτήρα με προφανή στόχο την ποινικοποίηση του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκω, των συντροφικών και φιλικών μου σχέσεων και ταυτόχρονα τον παραδειγματισμό και την τρομοκράτηση ευρύτερων κομματιών της κοινωνίας, που ήδη αγωνίζονται -ή θα επιλέξουν να αντισταθούν- στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες καταπίεσης, που επιβάλλονται με ολοένα εντονότερους ρυθμούς.

Ξεκαθαρίζω τη θέση μου. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου έχω δηλώσει ότι είμαι αναρχικός. Αρνούμαι να αποκηρύξω την πολιτική μου ταυτότητα και την συνειδητή εδώ και χρόνια επιλογή μου να συμμετέχω ανοιχτά μαζί με εκατοντάδες συντρόφους μου σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Αρνούμαι να αποκηρύξω τη φιλική και συντροφική μου σχέση -όπως και πολλοί σύντροφοι- με τον αναρχικό αγωνιστή Λάμπρο Φούντα. Τα «ακράδαντα», «ενοχοποιητικά» στοιχεία που αναμασά το κατηγορητήριο εναντίον μου, συνοψίζονται στα εξής: ένα αποτύπωμά μου σε φυλλάδιο πολιτικού περιεχομένου στο σπίτι του  Λ. Φούντα και μία υποτιθέμενη επίσκεψή σε σπίτι φίλου και συντρόφου, συγκατηγορουμένου μου. Η αίτηση αποφυλάκισής μου, απορρίφθηκε με αιτιολογία το αποτύπωμα που προανέφερα και ένα ακόμη «ατράνταχτο στοιχείο»: αποτύπωμα συγκατηγορούμενου μου σε «ύποπτο» αντικείμενο στο σπίτι μου∙ ένα dvd με τίτλο «Γαμομπελάδες» (αμερικάνικη ταινία)!

Από πότε θεωρείται παράνομη η κατοχή και ανταλλαγή κειμένων με πολιτικό – αντιεξουσιαστικό περιεχόμενο; Από πότε διώκονται ποινικά οι επισκέψεις σε φιλικά σπίτια; Ποια νοσηρή φαντασία βαφτίζει το σπίτι που σταθερά διέμενα στη Νέα Φιλαδέλφεια «γιάφκα»; Ας σοβαρευτούμε. Για όσους ξέχασαν ή για όσους δεν γνωρίζουν η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ, της συνάθροισης πέραν των τριών ατόμων και της ελεύθερης διακίνησης εντύπων με πολιτικό περιεχόμενο ανήκει σε άλλα καθεστώτα, που και αυτά –τυχαίο; δεν νομίζω- αυτοαποκαλούνταν δημοκρατικά.

Η άρνησή μου να δώσω δείγμα dna, οφείλεται αποκλειστικά στις πολιτικές μου πεποιθήσεις και αξίες και δεν υπαγορεύεται από κανένα φόβο περί αποδείξεως «ενοχής» μου, όπως τεχνηέντως υπονοείται. Φυσικά και αρνούμαι να γίνω συνεργάτης των αρχών και των κατασταλτικών μηχανισμών στην προσπάθεια βιολογικού –και κάθε άλλου- φακελώματος  με εμφανείς σκοπούς.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν με διακατέχει καμία λογική θυματοποίησης καθώς δεν τρέφω ψευδαισθήσεις περί δημοκρατίας, ούτε περί του «δικαίου» της δικαιοσύνης. Ως αναρχικός δεν καταδικάζω καμία μορφή πάλης –αφισοκολλήσεις, κινήσεις αντιπληροφόρησης, πολιτικά έντυπα, καταλήψεις, πορείες, δυναμικές ενέργειες, απαλλοτριώσεις, αντάρτικο πόλης- που ιστορικά έχουν επιλέξει και χρησιμοποιήσει οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι (αναρχικοί, κομμουνιστές, ευρύτερα αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας). Δεν προτίθεμαι να παραδώσω στις αρχές κανένα στοιχείο της προσωπικής μου ζωής και κανένα «αποτύπωμα» των συντροφικών μου σχέσεων και των πολιτικών μου επιλογών.

Και το γαϊτανάκι της στοχοποίησης όχι μόνο συγκεκριμένων προσώπων αλλά εντέλει της ίδιας της έννοιας της συντροφικότητας και της επιλογής της αλληλεγγύης διευρύνεται. Δεκάδες σύντροφοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο καλούνται ως μάρτυρες με την ίδια πάντα αιτιολογία (αποτυπώματα σε βιβλία, cd, πόρτες και παράθυρα… στα σπίτια φίλων και συντρόφων, προφυλακισμένων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα) με αποκορύφωμα την απαγγελία κατηγοριών σε τέσσερις επιπλέον ανθρώπους από το φιλικό ακόμα και το συγγενικό περιβάλλον των συλληφθέντων!

Η επίθεση του καθεστώτος –με σημερινό εκφραστή το «αντιεξουσιαστικό» ΠΑΣΟΚ και συνοδοιπόρους όλα τα κόμματα εξουσίας- φυσικά και δεν στοχεύει αποκλειστικά τον αναρχικό χώρο, αλλά τις γενικευμένες εκρήξεις, που κυοφορούνται από ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια, ως υγιείς αντιδράσεις στην οικονομική εξαθλίωση (περικοπές μισθών και συντάξεων, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, χιλιάδες απολύσεις κ.ά.) και την πλήρη υποβάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι εικόνες βίαιης αντιμετώπισης απεργών, ανέργων, διαδηλωτών εργαζόμενων (συγκέντρωση συμβασιούχων στην Ακρόπολη, έξω από υπουργεία) δεν είναι ούτε αποσπασματικές ενέργειες, ούτε «ατυχή» γεγονότα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Το κράτος οπλίζει όχι μόνο το κατασταλτικό (εκατοντάδες προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας) αλλά και το νομικό του οπλοστάσιο. Γιατί πώς αλλιώς ερμηνεύεται ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που βαφτίζει «τρομοκρατία» ακόμα και τη συνδικαλιστική δράση (με προφανή στόχο τα σωματεία βάσης και όχι φυσικά την «μαχητική» γσεε…), τη συμμετοχή σε δυναμικές πορείες και επαναφέρει τους ανώνυμους μάρτυρες κατηγορίας- θυμίζουν άραγε σε κανέναν εκείνους τους δωσίλογους με τις κουκούλες και το δάχτυλο προτεταμένο; Ποιον ακριβώς θέλει να περιφρουρήσει το περίφημο «δόγμα ασφάλειας» με τις αστυνομοκρατούμενες πόλεις και γειτονιές, αν όχι το ίδιο το σύστημα; Και ποιος είναι εκείνος που σκοπίμως καλλιεργεί το φόβο -π.χ. μιας επερχόμενης χρεωκοπίας για την οποία όλοι τάχα έχουμε ευθύνη (!)- προκειμένου να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση για τα επαχθή σχέδιά του;

Χριστόφορος Κορτέσης

Δικαστικές φυλακές Κορίνθου

Προκλήσεις ανήμερα 17 Νοέμβρη

Μετά την λήξη της πορείας και χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο, ή κάποιο γεγονός που να δικαιολογεί αστυνομική κινητικότητα βάσει της αστικής νομιμότητας, αστυνομικοί της ασφάλειας Καβάλας προχώρησαν σε εξακρίβωση στοιχείων σε φιλικό μας πρόσωπο ακριβώς μπροστά στην είσοδο του Αυτόνομου Στεκιού. Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, καθώς οι αστυνομικοί της ασφάλειας Χ.Χ. και Χ.Χ. είναι επιφορτισμένοι από την υπηρεσία τους με το να μας παρακολουθούν σε μόνιμη βάση, με άλλα λόγια είναι οι «δικοί μας» ασφαλίτες. Ενώ μία μέρα πριν τις δημοτικές εκλογές, έγινε προσαγωγή 2 συντρόφων, ως «ύποπτοι αφισορύπανσης», σε μία πόλη που είχε γεμίσει από προεκλογικό υλικό!

Στην σύγχρονή κατοχή της χώρας μας, (ακολουθεί η Ιρλανδία και μετά άλλες) από τον διεθνή οργανισμό τοκογλύφων (ΔΝΤ) τα δεδομένα αλλάζουν. Μαζί με τις απολύσεις, την ανεργία, την φτώχεια, έρχονται και οι σύγχρονοι γερμανο-τσολιάδες και τα τάγματα ασφαλείας του ΜΠΑΤΣΟΚ, οι μόνοι «εργαζόμενοι» που θα συνεχίσουν να αμείβονται χωρίς περικοπές μαζί με  τους πολιτικούς γιατί εργοδότες τους είναι οι πολιτικοί, οι βιομήχανοι-αφεντικά και τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης-παραπληροφόρησης αφού τα συμφέροντα αυτών προστατεύουν και όχι του πολίτη….

Σε κρίση δεν είναι μόνο η οικονομία της πλουτοκρατίας, αλλά και οι «αξίες» και τα «ιδανικά» της: ο μικροαστισμός και η απάθεια. Τελευταίο καταφύγιο τους είναι η βία και ο φόβος. Όμως την ιστορία δεν την γράφουν μόνοι τους. Παράλληλα με την εκτεταμένη αστυνομοκρατία πανελλαδικά, ανήμερα 17 Νοέμβρη  φοιτητές από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, από τους 200 που το πανεπιστήμιο έκανε έξωση, προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου του παλιού ΤΕΕ για να στεγαστούν.

Προβολή ταινίας “Exit through the gift shop

Το Αυτόνομο Στέκι παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του πιο διάσημου και πολυσυζητημένου γκραφιτά στον κόσμο, Banksy, “Exit through the gift shop” για το street art κίνημα.

Είσοδος: πάντα ελεύθερη

* ΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ*

https://anarxikoikavalas.squat.gr/?p=311

25 χρόνια Αυτόνομο Στέκι Καβάλας

Φέτος το Αυτόνομο Στέκι Καβάλας συμπληρώνει 25 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας. Είναι ένας από τους πρώτους αυτό-οργανωμένους χώρους στον ελλαδικό χώρο και αυτός που έχει την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η ιστορία του ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, όταν σε μία επαρχιακή πόλη, την Καβάλα,μία πρωτοβουλία ατόμων διαφορετικών μεταξύ τους ως προς τις πολιτικές κατευθύνσεις, αποφάσισε να διαμορφώσει έναν χώρο έκφρασης των ριζοσπαστικών τάσεων της μεταπολιτευτικής περιόδου (οικολόγοι, εναλλακτικοί, αυτόνομοι, αντιεξουσιαστές – αναρχικοί κ.α.). Στην πορεία λειτουργίας του οι άλλες τάσεις πλην της αντι-εξουσιαστικής / αυτόνομης / αναρχικής δεν είχαν μεγάλη διάρκεια, κάτι ανάλογο και με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, πόσο μάλιστα για μία επαρχιακή πόλη. Παρόμοια εγχειρήματα υπήρξαν στην Ισπανία την δεκαετία του 1930, κατά την διάρκεια της ελευθεριακής – αναρχικής κοινωνικής επανάστασης. Μεταπολεμικά σε διάφορες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, με κυριότερη την Ιταλία τις δεκαετίες του 1970-80, όπου ξεκίνησε το κίνημα της Αυτονομίας και άνθησαν τα κατειλημμένα κοινωνικά κέντρα. Εγχειρήματα που συνεχίζονται
ακόμη και σήμερα και έχουν αποκτήσει και άλλες μορφές, όπως αυτό-διαχειριζόμενα πάρκα, κολεκτίβες, αγροκτήματα, ακόμη και εργοστάσια.

Το Αυτόνομο Στέκι Καβάλας, ως χώρος με πολυετή ύπαρξη, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για άλλους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους τόσο στην πόλη της Καβάλας (Κατάληψη Βύρωνος 3, Στέκι στο ΤΕΙ, αυτο-οργανωμένα στούντιο), όσο και πανελλαδικά καθώς έδειξε στην πράξη ότι ακόμη και σε επαρχιακές πόλεις μπορούν να πραγματωθούν εγχειρήματα. Στα 25 χρόνια παρουσίας του οργανώθηκαν πάμπολλες εκδηλώσεις όπως προβολές ταινιών, συζητήσεις και παρουσιάσεις, που θα μας χρειαζότανε πολλές σελίδες για να τις αναφέρουμε. Στον χώρο του ξεκίνησαν πάρα πολλές πρωτοβουλίες για παρεμβάσεις μέσα στην πόλη και παρακάτω αναφερόμαστε μόνο στα τελευταία χρόνια: Για τα τοπικά ζητήματα πήρε την πρωτοβουλία για την οργάνωση εκδηλώσεων απ’ όπου ξεκίνησε η Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στη Βάσοβα και φιλοξένησε τις πρώτες συνελεύσεις της. Συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση Νατοϊκου Λιμανιού στην Πέραμο, στάθηκε αλληλέγγυο στον αγώνα των Θασίων ενάντια στο ραντάρ στο όρος Υψάριο και ήταν παρόν στον πανκαβαλιώτικο αγώνα ενάντια στο εργοστάσιο Λιθάνθρακα. Συμμετείχε στις απεργίες για το ασφαλιστικό, ενάντια στο ΔΝΤ κ.α. Στάθηκε αλληλέγγυο ανεξαιρέτως σε όλους όσους πανελλαδικά διώχθηκαν ή φυλακίστηκαν για την επαναστατική – ριζοσπαστική τους δραστηριότητα, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τυχόν διαφωνίες. Από τον χώρο του ξεκίνησαν πρωτοβουλίες αντι-πληροφόρησης για πολλά θέματα (π.χ. εκπαίδευση, εργασιακό, οικολογία, οικονομία, καταστολή, εκλογές κ.α.) ή γεγονότα σταθμοί στην νεώτερη ελληνική ιστορία όπως η προεδρία της Ε.Ε. (2002) και η εξέγερση του Δεκέμβρη (2008). Στον χώρο του βρίσκεται και η μουσική κολεκτίβα Accion Mutante που έχει οργανώσει δεκάδες συναυλίες χωρίς είσοδο με συγκροτήματα από Ελλάδα αλλά και από την ευρωπαϊκή και αμερικανική ήπειρο. Τέλος, έχει οργανώσει προβολές και εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της πόλης (Κήπος, Φάληρο, Λιμενικό Ταμείο, ΣΦΓΤ, Λιμάνι κ.α.), αλλά και πιο πρωτότυπες εκδηλώσεις όπως τα χαριστικά παζάρια όπου ο καθένας μπορεί να πάρει, δώσει ή ανταλλάξει αντικείμενα που δεν τα χρειάζεται αλλά ενδεχομένως να είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλο.

Από την αρχή λειτούργησε στην βάση της αυτοδιαχείρισης, χωρίς διοικητικά συμβούλια, με όργανο λήψης αποφάσεων την γενική συνέλευση. Πότε δεν πήρε ή δέχτηκε επιχορήγηση από κανέναν φορέα και πάντα κράτησε την αυτονομία του προς οποιαδήποτε άλλη κίνηση, χωρίς να αποκλείει συνεργασίες. Στο χώρο του βρίσκεται αρχείο από έντυπα από τις αρχές τις δεκαετίας του ‘80 με αρκετά από αυτά να έχουν πλέον ιστορική αξία. Ο χώρος είναι ανοικτός σχεδόν καθημερινά και αποτελεί σημείο επικοινωνίας και ζυμώσεων. Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και διανέμονται έντυπα, δίσκοι και cd από αυτο-οργανωμένες παραγωγές, καφέδες από κολλεκτίβες του Μεξικού κτλ.

Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτά τα εγχειρήματα είναι ότι οι ριζοσπαστικές θεωρίες πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Ο τρόπος οργάνωσης που προτείνουμε δεν θα περιμένουμε να εφαρμοστεί μετά την «νύκτα της μεγάλης επανάστασης», όπως υπόσχονται τα κόμματα για το πρόγραμμά τους μετά τις εκλογές ή οι θρησκείες για τον παράδεισο μετά θάνατον. Εδώ και τώρα, θέτουμε σε εφαρμογή την αυτοδιαχείριση. Όπου το εγχείρημα αποτύχει, αποτελεί μία ευκαιρία για κριτική για τα αίτια. Όπου πετύχει δείχνει και σε άλλα κοινωνικά κομμάτια ότι η αυτοδιαχείριση δεν είναι ουτοπία ή μία θεωρία, αλλά ένας θεμιτός τρόπος οργάνωσης αποτελεσματικότερος και αποδοτικότερος. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι αυτοδιαχιριζόμενοι χώροι θα γεμίσουν ξαφνικά από πλήθη, ούτε έχουμε την αξίωση να γίνουμε καθοδηγητές. Έχοντας εφαρμόσει στην πράξη αυτά που λέμε και γράφουμε, έχουμε ένα εργαλείο για να δείξουμε ότι «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» μακριά από την βαρβαρότητα της Εξουσίας, σε αντίθεση με τον νέο μεσαίωνα σύγχρονης δουλείας που θέλουν να μας επιβάλλουν, με πρόφαση την κρίση της οικονομίας. Εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αλλάξουμε την μοίρα που μας έχουν επιβάλει ως «πραγματικότητα»!

Σύντομο λινκ: https://anarxikoikavalas.squat.gr/?p=305

Προβολή της ταινίας “Αυτή η νύχτα μένει”

Προβολή στο Αυτόνομο Στέκι την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 10 μ.μ.(Φιλίππου 46, πίσω από την εκκλησία του Άη Γιάννη)

Προβολή της ταινίας “Αυτή η νύχτα μένει”

Επιστολή των τριών μελών του “Επαναστατικού Αγώνα”

Επιστολή των τριών μελών του Επαναστατικού Αγώνα

Ως Επαναστατικός Αγώνας έχουμε κάποιες βασικές πολιτικές θέσεις, αρχές και αξίες που αποτελούσαν, αποτελούν και θα αποτελούν τη βάση που στηριζόμαστε και το έδαφος που πατάμε. Οι αποφάσεις και η στάση μας απορρέουν από αυτές τις θέσεις, τις αρχές και αξίες και έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στις μέχρι τώρα επιλογές μας. Κοινοποιώντας τες πιστεύουμε πως ίσως μπορέσουν να γίνουν κατανοητές μια σειρά επιλογών που έχουμε κάνει και να εξηγηθεί ευκολότερα η στάση που κρατάμε σε ζητήματα που μας αφορούν.

Ίσως σε πολλούς αυτές οι θέσεις, οι αρχές και αξίες να φαντάζουν μακρινές και ακατανόητες. Ίσως για κάποιους να είναι ακραίες, γεγονός που αντιλαμβανόμαστε ως απόρροια της εποχής μας. Μέσα από το ίδιο πρίσμα αρχών, αξιών και πολιτικών θέσεων, εμείς ορίζουμε τις συντροφικές μας σχέσεις αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ αγωνιστών. Continue reading