Ενάντια στο νέο – σύγχρονο ολοκληρωτισμό

Κάλεσμα – πρόταση για ειρηνική, δυναμική και αυτό-περιφρουρούμενη πορεία ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, την φτώχεια και τον εκφασισμό. Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00, Πλατεία Καπνεργάτη.

Ενάντια στον σύγχρονο – νέο ολοκληρωτισμό

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μία γενική μετατροπή των συνθηκών διαβίωσης γύρω μας. Τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν συνεχώς τους υπηκόους με συγκεχυμένες και αντιφατικές ειδήσεις για την «κρίση» που αντιμετωπίζει η οικονομία. Μέσα σε αυτό το κατασκευασμένο κλίμα πανικού και απόγνωσης, καλούν τους υπηκόους να προβούν σε ακόμη μεγαλύτερες θυσίες για να «διασωθεί η χώρα, η οικονομία, η Ευρώπη.». Η λεγόμενη «κρίση» που διανύουμε μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Όμως, είτε είναι κατασκευασμένη είτε αποτελεί δομικό στοιχείο του καπιταλισμού, αποτελεί το πλέον αισχρό πρόσχημα για να εξαπολύσουν, σε διεθνές επίπεδο, τα κράτη και τα κοράκια του χρηματοπιστωτικού συστήματος μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα όποια «κεκτημένα των εργαζομένων-κοινωνιών». Ο πάλαι ποτέ κόσμος της επίπλαστης καταναλωτικής ευημερίας και της «κοινωνικής πρόνοιας», ως πρόσκαιρη συνθήκη κοινωνικής ειρήνευσης, αντικαθίσταται με μία συνεχή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, το κεφάλαιο μπορεί να ληστεύει ευκολότερα την κοινωνία και τους εργαζόμενους (μειώσεις μισθών, χαράτσια, ευέλικτες σχέσεις εργασίας) και το κράτος να δείχνει απροκάλυπτα το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό του αυταρχισμού και του ρυθμιστή-επιβολέα, με στρατιωτικούς όρους, των πλέων απάνθρωπων όρων διαβίωσης. Αποκορύφωμα των όλο και πιο ασφυκτικών μέτρων αποτελεί η κατάλυση της αντιπροσωπευτικής – αστικής δημοκρατίας, από κόμματα του ίδιου κοινοβουλίου, και ο διορισμός κυβέρνησης με επικεφαλή άνθρωπο του τραπεζικού συστήματος και υπουργούς με νέο-φασιστική δράση και αντιλήψεις. Αυτή η συμμαχία τραπεζών – μεγάλου κεφαλαίου και νέο-φασισμού, με τις ευλογίες των αστικών κομμάτων σε συνθήκες «κρίσης», θυμίζει εικόνες από την Ευρώπη του μεσοπολέμου (1918-39), και μπορεί να χαρακτηριστεί φασιστικοπόιηση – μετασχηματισμός προς τον νεο ολοκληρωτισμό.

Οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές, με μισθούς πείνας, μεγάλες περικοπές σε βασικά αγαθά, που ως τώρα ήταν αυτονόητα, όπως η παιδεία και η υγεία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεπροβάλλουν και οι αντιστάσεις των κοινωνικών στρωμάτων που συνεχώς φτωχοποιούνται. Από την Εξέγερση του Δεκέμβρη ΄08 ως το Κίνημα των Πλατειών, από τα κινήματα αυτό-μείωσης έως τους αγώνες των απεργών εργαζομένων. Αντιστάσεις που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο πλέων και αρχίζουν να αποκτούν χαρακτηριστικά διεθνούς σύνδεσης, μίας και τα προβλήματα είναι κοινά παντού. Δίπλα στην καταστολή από τα επίσημα κράτη θα υπάρχει και το παρακράτος και όσοι επιδιώκουν συγκρούσεις με εθνωτικά χαρακτηριστικά. Από τους τραμπούκους του Μουμπάρακ ως τον μακελάρη της Νορβηγίας, από τα ΜΑΤ ως τους Χρυσαυγίτες.

 

Σε τοπικό επίπεδο την εικόνα των κλειστών καταστημάτων, την αυξημένη ανεργία και το κλίμα παγωμάρας και απόγνωσης, συμπλήρωσε η σφαγή χοίρου στην Παλιά Μουσική, ο ξυλοδαρμός γκραφιτάδων – μαθητών και η αντι-συγκέντρωση σε πορεία διαμαρτυρίας για τον παραλίγο θανάσιμο τραυματισμό του απεργού Γιάννη Καυκά.

 

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής και πολιτιστικής αθλιότητας, οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας. Απέναντι στις συνθήκες φτωχοποίησης, υποβάθμισης και κοινωνικού κανιβαλισμού να οικοδομήσουμε το μέτωπο που θα βάλει ξανά στο τραπέζι το όραμα για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, το ζήτημα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

 

 

 

 

Πολίτες ενάντια στην φτώχεια και τον φασισμό

 

 

Απέναντι στον σύγχρονο εφιάλτη ενός κόσμου φτώχειας, εξαθλίωσης και εκφασισμού, ορθώνουμε το ανάστημα μας…

 

Πορεία ενάντια στον νέο ολοκληρωτισμό

 

Πολίτες ενάντια στην φτώχεια και τον φασισμό

 

 

https://anarxikoikavalas.squat.gr/?p=1074

 

One thought on “Ενάντια στο νέο – σύγχρονο ολοκληρωτισμό

Leave a Reply