2o Underground Hip-Hop Festival Βορείου Ελλάδος

Προγραμμα του 2nd undergrournd hip hop festival:

11:00 έναρξη graffiti all day action! απο το πρωι ολοι οι graffiti artists θα μπορουν να επιλεξουν εναν (και οχι μονο) απο τους εκατονταδες τοιχους του τει καβαλας και να του δωσουν ζωή!
14:30 συζητηση παρουσίαση. ο LOYAL T θα παρουσιασει μια ιστορικη, μουσικη, κοινωνικοπολιτικη προσεγγιση του Hip Hop οπως δεν την εχετε ξαναδει! επειτα θα ακολουθησει συζητηση με καποια θεματα που μας απασχολουν!(συντομα και το κειμενο της συζητησης)
18:30 εναρξη συναυλιας:
Kash Prex (France) Muella & Pogo (Berlin Gremany) Renovatio (Λάρισα) ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ (Θεσσαλονίκη) 45 (Αγρίνιο) Arma Di Scelta (Θεσσαλονικη/ Ρεθυμνο) 6K20 (Θεσσαλονικη) Βλεμμα Σιωπης (Καβαλα) Παρανοια (Ρεθυμνο) Productive (Αθηνα) Κακοτεχνης (Κυκνειο Ασμα – Αθηνα) 2HP Squad (Ξανθη) Απροσωπα Προσωπα (Αθηνα) X- Bastard (Θεσσαλονικη) Vavel A.D. (Σητεια Κρητης- Πατρα) 6η Αισθηση (Κοζανη) Σκεψεις (Κερκυρα) Σ.Ο.Κ. (Βόλος) DFC & Ηθικός Αυτουργός (Θεσσαλονίκη).
Parkour: “the P.A.R.K.” (Θεσσαλονίκη)
Break Dance: “Urban Stylers” (Καβαλα), “FA Crew” (Δραμα), καθώς και μεμονωμένοι χορευτές και παρκουριστες!
Θα υπάρχει κουζίνα από την ομάδα της κατάληψης Βύρωνος 3
Σας υπενθυμίζουμε να φέρετε τις προσωπικές σας δουλειες ειτε συμμετέχετε στην συναυλια ειτε οχι ωστε να δημιουργησουμε ενα εναλλακτικο δισκοπωλείο.

Χαιρετίζουμε για μια ακόμη φορά τον κόσμο του Underground Hip Hop Festival που έχει μείνει πιστός στο κάλεσμά μας και ανταποκρίνεται! Όπως πέρσι έτσι και φέτος αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε το φεστιβάλ στην Καβάλα! Μετά από ένα πετυχημένο happening με τη συνύπαρξη των τεσσάρων στοιχείων του Hip Hop, φτάνει η ώρα να ξαναϊδωθούμε! Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι πετύχαμε αυτά που θέλαμε κατά 90%. Παρόλο αυτά θα είμαστε και φέτος όλοι μαζί για να καταρρίψουμε και αυτό το 10%.

Φέτος διοργανώνουμε ξανά αυτό το φεστιβάλ με μόνο σκοπό να αποδείξουμε πως μπορούμε να στήσουμε μεγάλα happenings χωρίς να ξοδεύονται μεγάλα ποσά, χωρίς σπόνσορες, χωρίς εισόδους και χωρίς γενικά κάποιος να βγαίνει κερδισμένος οικονομικά από όλη την φάση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται η δική σας συνεισφορά και πάνω από όλα, συνείδηση. Έτσι λοιπόν και αυτήν τη φορά απαραίτητος κανόνας είναι να μην βγάλει κανένας κέρδος.

Το φεστιβάλ λοιπόν έχει να κάνει με το hip hop, γιατί συναντιούνται ταυτόχρονα τα 4 στοιχεία στον ίδιο χώρο. Με τον ίδιο αντιεμπορικό τρόπο που συμμετέχουν οι MCs & οι DJs, με τον ίδιο συμμετέχουν και όλοι οι άλλοι. Δηλαδή, ο graffiti artist θα πάρει τα σπρέι του και θα έρθει να δημιουργήσει εφ’ όσον δεν θα υπάρχουν σπόνσορες να του τα αγοράσουν, οι bboys δεν πρόκειται να κερδίσουν κάποιο χρηματικό έπαθλο ή συμβόλαιο με κάποιο σπόνσορα, απλά θα έρθουν για να στηρίξουν την φάση όπως και όλοι οι άλλοι. Η μόνη διαφορά του φετινού φεστιβάλ είναι πως σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν μπάντες και καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το «Βορείου Ελλάδος» περιγράφει το γεωγραφικό μέρος που θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ και όχι τον προσδιορισμό και οριοθέτηση των καλλιτεχνών που έχουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος στο φεστιβάλ όπως ίσχυε στο περσινό. Επίσης θα πρέπει να σας γνωστοποιήσουμε (για την αποφυγή παρεξηγήσεων), πως αρχικά θα προτιμηθούν μπάντες και καλλιτέχνες που δεν συμμετείχαν στο πρώτο Underground Hip Hop Festival!

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε σε αυτό το εγχείρημα καταργώντας στερεότυπα που σκιάζουν την ελληνική hip hop σκηνή όπως είναι οι σχέσεις του κοινού με τους καλλιτέχνες. Τι εννοούμε? Σε πολλές συναυλίες έχουμε παρατηρήσει πολλούς καλλιτέχνες να συμπεριφέρονται σαν σταρ σνομπάροντας το ίδιο τους το κοινό, ή ακόμα και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που τραγουδούν μαζί. Από την άλλη μεριά, καλλιτέχνες που μόλις έχουν κυκλοφορήσει μια δουλειά στο ιντερνέτ σε mp3 (όπως παρατηρούμε τελευταία), απαιτούν να τους συμπεριφέρονται σαν σταρ. Σε αυτή την σκηνή υπάρχει ισότητα αντιμετώπισης των καλλιτεχνών και μεταξύ τους αλλά και με το κοινό. Όλοι έχουν τον ίδιο χρόνο παρουσίασης του προγράμματός τους (30 λεπτά ή ο ανάλογος χρόνος σε τραγούδια) είτε αυτός είναι ένας καλλιτέχνης/ μπάντα που παίζει πρώτη φορά είτε είναι κάποιος που έχει φτύσει αίμα για να φτάσει εκεί που έφτασε παίζοντας χρόνια. Επίσης ο καλλιτέχνης/ μπάντα έχει την δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις ή απλά να συζητήσει με άλλους καλλιτέχνες ή με το κοινό. Μέσα από την συζήτηση που πραγματοποιείται πριν την έναρξη της συναυλίας έχετε την δυνατότητα να εκφράσετε την άποψή σας σε μια κουβέντα που όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν να κάνουν με ένα από τα 4 στοιχεία του hip hop ή απλά τους αρέσει η μουσική, βάσει της θεματολογίας που θα οριστεί εντός των ημερών. Επίσης σε αυτή την σκηνή δεν χωρίζουμε τους καλλιτέχνες και το κοινό στο ποιος είναι underground και ποιος όχι, ούτε στο ποιος είναι πιο πολύ underground από τον άλλον. Για εμάς ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής και η καθημερινότητα.

Με αυτό το φεστιβάλ θέλουμε να σας δείξουμε πώς να αυτό-οργανώσετε την καθημερινότητα και την διασκέδασή σας, επιβιώνοντας μέσα από αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε και μοναδικός μας σκοπός είναι να σας επηρεάσουμε και να οργανώνετε τέτοια happenings στις περιοχές σας. Γι΄ αυτό προσπαθούμε οι συμμετέχοντες να προέρχονται από όλες τις μουσικές σκηνές δίνοντας το δικαίωμα σε έναν που δραστηριοποιείται στην εμπορική σκηνή να συμμετέχει και σε μια άλλη, αποδεχόμενος τους όρους διοργάνωσης του φεστιβάλ και από την άλλη δίνουμε το δικαίωμα σε νέους καλλιτέχνες να παίξουν μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό παρουσιάζοντας την δουλειά τους ισότιμα με τους παλιότερους. Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε τα κουτσομπολιά, ούτε τα προσωπικά του καθενός, δεν μας ενδιαφέρει πού παίζει ο καθένας ούτε και πόσα παίρνει όταν παίζει. Μας ενδιαφέρει να μην είναι χυδαίος και σεξιστής στους στίχους του και προπαντός να μην έχει ρατσιστικές απόψεις. Ούτως ή άλλως ένας καλλιτέχνης hip hop που έχει τέτοιες προτιμήσεις (ρατσιστικές και ξενοφοβικές) δεν μπορεί να είναι άλλο από διανοητικά στερημένος αφού το hip hop είναι μια μουσική που προέρχεται μέσα από τους φτωχούς, τους οικονομικά και φυλετικά καταπιεσμένους ανθρώπους! Αυτό φυσικά ισχύει και για τα 4 στοιχεία του hip hop.

Αρνούμαστε να βάλουμε είσοδο με αντίτιμο ή να σπονσοράρουμε το φεστιβάλ, εφ’ όσον μπορούμε να μαζέψουμε μέρος των εξόδων από το μπαρ που θα λειτουργεί στο συναυλιακό χώρο πουλώντας πάντα στο κόστος. Ένα υπόλοιπο μέρος των εξόδων συμπληρώνεται από τα κουτιά που γυρνάνε κατά την διάρκεια της συναυλίας και στηρίζονται στις εισφορές και στην συνείδηση των παρευρισκομένων. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να καταρρίψουμε σχέσεις που έχουν να κάνουν με τον οικονομικό τομέα και προσπαθούμε να πετύχουμε την συγκέντρωση των ενδιαφερόμενων (ανεξάρτητα από το αν αυτοί έρχονται για να «βάψουν», να τραγουδήσουν, να χορέψουν ή απλά να παρευρεθούν στο φεστιβάλ) με κοινό γνώμονα το hip hop. Δηλαδή θέλουμε αυτός που θα έρθει να τραγουδήσει να μην σκεφτεί το πόσα θα πάρει και πόσο κόσμο θα μαζέψει για να «τσεπώσει» τα φράγκα! Αυτός που θα έρθει να βάψει να μην έχει την απαίτηση να έχει έτοιμο τον τοίχο του και τα σπρέι δίπλα, «τσονταρισμένα» από τον σπόνσορα. Ιδιαίτερα αυτός που θα χορέψει, να μην έχει την απαίτηση του χρηματικού επάθλου, του γυαλιστερού μουσαμά και τα μετάλλια της κάθε στημένης διοργάνωσης. Όλα αυτά κάνουν το hip hop. Το hip hop της ενότητας, της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας, της δημιουργίας και της πρωτοτυπίας. Και πάνω από όλα το Hip Hop της ανταλλαγής των απόψεων, των εμπειριών και των γνώσεων.

Αναπόσπαστο και ίσως το σημαντικότερο μέρος του φεστιβάλ, είναι το θεωρητικό κομμάτι. Η συζήτηση. Φέτος θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε κόσμο που θα μας κάνει παρουσίαση της δουλειάς του (Loyalty, Blackman & Caz), μιας δουλειάς που έχει να κάνει με την συλλογή ιστορικών ,και όχι μόνο, πληροφοριών και ντοκουμέντων. Μια προσέγγιση της μουσικής κουλτούρας του hip hop βάση των ιστορικών συνεντεύξεων και όχι από την μεριά κάποιας συγκεκριμένης οπτικής άποψης. Έτσι ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να πορευτεί σε ένα ταξίδι γνώσεων, να απορροφήσει μα και να μεταδώσει γνώσεις που έχουν να κάνουν με το hip hop και τα τέσσερα στοιχεία του. Έτσι λοιπόν ζητάμε από τον καθένα σας, και ιδιαίτερα από τους καλλιτέχνες (απ’ όποιο στοιχείο του hip hop κι αν προέρχεται), να συμμετέχει σε αυτήν την αναζήτηση γνώσεων και ανταλλαγής απόψεων που θα μας ταξιδέψουν τα παιδιά από την Αθήνα. Να ενημερώσουμε ότι παράλληλα με το φεστιβάλ θα λειτουργεί στον χώρο έξω από το στέκι κουζίνα από την ομάδα της κατάληψης Βύρωνος 3, με διάφορα φαγητά για τους παρευρισκόμενους, για την στήριξη της κατάληψης και του φεστιβάλ!!

Ακόμη, θα μας ενδιέφερε να υπάρχουν «δουλειές» από καλλιτέχνες/μπάντες στον πάγκο που θα λειτουργεί με βιβλία και CD, είτε αυτοί συμμετέχουν στο μουσικό μέρος του festival είτε σαν απλό κοινό, για την προώθηση/ανταλλαγή του υλικού τους. Καταλήγοντας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους εκ των προτέρων για την στήριξη και σας περιμένουμε για ακόμη μια γεμάτη HIP-HOP μέρα στο Αυτο/ζόμενο Στέκι στο ΤΕΙ Καβάλας. Να φέρουμε ξανά την μουσική που αγαπήσαμε πίσω στους δρόμους! Γιατί υπάρχει και αυτό το Hip-Hop!

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ACCION MUTANTE COLLECTIVE!

2o Underground Hip-Hop Festival Βορείου Ελλάδος

Leave a Reply