Η εθνική ενότητα είναι παγίδα…

…οι προλετάριοι δεν έχουνε πατρίδα…

Το απόγευμα της Πέμπτης 2/12, πραγματοποιήθηκε δυναμική αντιφασιστική πορεία στους δρόμους της Καβάλας. Αφορμή ήταν προπηλακισμοί που δέχθηκαν σύντροφοι μας το απόγευμα της προηγούμενης και το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Ο λόγος είναι ότι πανελλαδικά η ακροδεξιά και οι φασίστες επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι. Καμουφλαρισμένοι πολλές φορές με επαναστατικό και αντι-εξουσιαστικό λόγο, όπως το δικό μας σύνθημα “μη σκοτώνετε τα κουνούπια, άλλοι σας πίνουν το αίμα“, «αυτόνομοι εθνικιστές» και μάσκες «V for Vendetta». Άνοδος που δεν συνοδεύτηκε από κάποια ριζοσπαστική δράση των εθνικιστών, αλλά από επιθέσεις σε αυτο-διαχειριζόμενους χώρους (π.χ. σε ραδιοφωνικό σταθμό μέσα στο ΑΠΘ), σε μικροπωλητές και αν συνεχιστεί, αύριο θα έχουν σειρά οι απεργοί, οι καταληψίες μαθητές και όσοι διαφέρουν από τα «πρότυπά» τους, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Πάντα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η πλουτοκρατία και η αστυνομία, ενισχύει – σιγοντάρει τέτοιες οργανώσεις (Παρακράτος) για να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στη ριζοσπαστικοποίηση κοινωνικών κομματιών (όπως οι εργαζόμενοι που θα αμείβονται λιγότερο, οι άνεργοι, η νεολαία, οι νέο-πτωχοι). Κοινωνικά κομμάτια που μετά το ξέσπασμα του Δεκέμβρη ’08 και την ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση που μας έχουν επιβάλει οι διεθνείς τοκογλύφοι του ΔΝΤ, έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να αυτό-οργανώνονται. Π.χ μέχρι και οι 138 απλήρωτοι εργαζόμενοι στην συντηρητική εφημερίδα «Απογευματινή» κατέλαβαν το εκδοτήριο μετά την πτώχευση από την εργοδοσία και την εκδίδουν μόνοι τους. Παράλληλα αυξάνονται τα σωματεία βάσης μακριά από την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ως κολεκτίβες (χωρίς αφεντικά και με ισότιμα μοίρασμα των κερδών), οι καταλήψεις στέγης, οι άνθρωποι που με διάφορα μέσα περνούν στην αντεπίθεση.

Ο εθνικισμός είναι κοσμοθεώρηση που πιστεύει στην κοινωνική ιεραρχία και ότι μία «αριστοκρατία», ή ολιγαρχία πιο σωστά, πρέπει να επιβάλλεται πάνω στο κοινωνικό σύνολο, κάτω από τον μύθο ενός ομοιογενούς έθνους. Θεωρία που στην θέση της συνεργασίας και αλληλεγγύης όλων των εργαζόμενων, φτωχών και απόκληρων αυτού του κόσμου για να πάρουμε πίσω ό,τι η εξουσία μας στερεί, βάζει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ανταγωνισμό από τον οποίο κερδίζουν οι προνομιούχες τάξεις, γιατί στα πεδία των μαχών δεν θα πάνε οι βιομήχανοι, αλλά οι κατώτερες τάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος των εθνικιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη (Μουσολίνι, Φράνκο, Χίτλερ) στηρίχθηκε αφενός από την φοβέρα των λαϊκών στρωμάτων με τον μπαμπούλα-εξουσιαστή Στάλιν, ταυτίζοντας τα εργατικά κινήματα ψευδώς μαζί του παρότι σε αυτές τις χώρες είχαν τα περισσότερα αναρχική κατεύθυνση, αφετέρου και κυρίως από την συνδρομή της πλουτοκρατίας, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα της. Άνοδος που αιματοκύλισε και κατέστρεψε την Ευρώπη. Λίγο νωρίτερα οι τούρκοι εθνικιστές ομοϊδεάτες, προχώρησαν στο ολοκαύτωμα της Σμύρνης και τις σφαγές Πόντιων και Αρμενίων. Σήμερα το 70% του λαού παίρνει 200 ευρώ μισθό και έκτισαν λευκά κελιά για να στοιβάξουν όσους εναντιώνονται. Αυτός είναι ο εθνικισμός

Η ελληνική εκδοχή του εθνικισμού βασίζεται πάνω σε ένα ανακάτεμα-μπέρδεμα αντιφατικών φιλοσοφιών. Λίγο αρχαία ελλάδα, λίγο βυζάντιο – ορθοδοξία, λίγο συνωμοσιολογία και σιωνισμός, λίγο Νίτσε, λίγο “αναρχία” και το μείγμα είναι έτοιμο! Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο 666 – αποκάλυψη και trash ιστορίες με εξωγήινους αλά Λιακόπουλος! Η ομάδα που εμφανίστηκε στην Καβάλα, δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση. Π.χ. φοράνε μπλούζες με το αστέρι της Βεργίνας, ενώ στην αρχαιότητα οι Καβαλιώτες (Νεαπολίτες) ως Ίωνες (αποικία Θάσου-Πάρου-Αθηνών) είχαν πολεμήσει ενάντια στο Φίλιππο και τους Μακεδόνες! Εμμονή τους είναι ο αντι-σιωνισμός (εβραϊκός εθνικισμός), αλλά το καλοκαίρι όταν διαδηλώσαμε στους δρόμους της πόλης για τις δολοφονίες που έκανε το κράτος του Ισραήλ στα καράβια βοήθειας προς την Παλαιστίνη, οι “εθνικάρες” έπιναν καφέ στις παραλίες. Παρότι δηλώνουν φανατικοί αντι-μασόνοι καθάρισαν το άγαλμα με το λιοντάρι στις Καμάρες, το οποίο έκανε δωρεά η μασονική στοά!!! Μπορεί να φαίνονται αστεία όλα αυτά, όμως μπορούν εξίσου εύκολα να γίνουν και τραγικά, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε μιας και κάποιοι πουλάνε πατριωτισμό για να χειραγωγήσουν το δίκαιο λαϊκό αίσθημα αγανάκτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή αναφέρεται σε αυτή την ομάδα και όπως μας έχουν οι ίδιοι δηλώσει, προσπαθεί να τους προσεγγίσει. Είναι τραγικό το ότι κατέβασαν μπράβους της νύχτας για να περιφρουρήσουν τα αυτοκόλλητα τους, όχι γιατί δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, αλλά γιατί ξυπνάνε τις μνήμες του παρακράτους. Ίσως για κάποιους πατριωτισμός να είναι και το να κερνάν ποτά σε μετανάστριες γυναίκες, στα κωλόμπαρα και έτσι να επιβεβαιώνουν την “μαγκιά της ελληνικής φυλής”. Για εμάς τους “προδότες”, πατριωτισμός δεν είναι οι σημαίες, οι παρελάσεις και τα εμβατήρια, αλλά το να προσπαθείς να βελτιώσεις το βιοτικό και νοητικό επίπεδο στο μέρος όπου έτυχε να ζεις, χωρίς να αισθάνεσαι ανταγωνιστικά με τους δίπλα. Να δρας τοπικά, αλλά να σκέφτεσαι παγκόσμια.

Όσο για το ποιοι είναι οι πραγματικοί ανθέλληνες, θυμίζουμε ότι στις 24/4/10, Γερμανοί εθνικιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό προξενείο του Ντίσελντορφ με συνθήματα εναντίον της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι απόγονοι, δηλαδή, των εθνικιστών που ρήμαξαν και λεηλάτησαν το ’40 την Ελλάδα, που δεν έδωσαν ποτέ αποζημίωση και είχαν ως συνεργάτες τους ντόπιους εθνικόφρονες μαυραγορίτες και ταγματασφαλίτες! Ενώ οι σύντροφοι ημών των “προδοτών” προβαίνουν διεθνώς σε κινήσεις αλληλεγγύης σε όσους αντιστέκονται σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Η εναντίωση στον εθνικισμό, λοιπόν, ΔΕΝ είναι «σύγκρουση ακροκινούμενων ομάδων», όπως θα ήθελαν η Εξουσία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να παρουσιάσουν. Είναι κοινωνική υπόθεση και για αυτό τον λόγο επιλέξαμε να κάνουμε πορεία στους δρόμους της πόλης. Είναι κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για την απελευθέρωση από τα σύγχρονα δεσμά. Ο αντι-εξουσιαστικός αγώνας ενάντια στο ΔΝΤ, πέρα από κοινωνικός, είναι και απελευθερωτικός, διότι πρεσβεύει την ανεξαρτησία και την αυτό-διαχείριση. Όμως δεν μπορεί να έχει επιτυχία χωρίς την διεθνή αλληλεγγύη και συνεργασία και άλλων λαών που έχουν μπει ή θα μπουν κάτω από την μπότα του ΔΝΤ (Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.α.) και των κινημάτων που προκύπτουν και θα προκύψουν (π.χ. Γάλλοι εργαζόμενοι, Άγγλοι φοιτητές). Ο καπιταλισμός με το ανθρώπινο προσωπείο έχει αρχίσει να καταρρέει σε όλη την Ευρώπη και η πλουτοκρατία – διεθνείς τοκογλύφοι σχεδιάζουν ένα εφιαλτικό μέλλον φτώχειας, μιζέριας, αστυνομοκρατίας και νέο-φασισμού. Ή θα σκύψουμε το κεφάλι ή θα πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας. Για την απαλλοτρίωση του πλούτου που μας στερούν – κλέβουν, για την αυτοδιαχείριση στους χώρους εργασίας, για την εργασία όλων και την ισότιμη κατανομή του πλούτου, για την άμεση δημοκρατία, για την επανάσταση και την αξιοπρέπεια.

Νέο-πτωχοι όλου του κόσμου ενωθείτε!

Leave a Reply