Καλημέρα Καβάλα!

Καλημέρα Καβάλα …!!! Από το προξενείο της Κομοτηνής και την φιέστα στον Κήπο, στην «αντάρτικη» επίθεση στο οθωμανικό μνημείο – πολιτιστικό χώρο εκδηλώσεων Παλιά Μουσική.

Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε στην πόλη μας και στην περιφέρεια μία σειρά από κλιμακούμενες κινήσεις «πατριωτικής ευσυνειδησίας». Μετά τα αυτοκόλλητα «Θάνατος στους ανθέλληνες και προδότες», την εκδήλωση στην Χρυσούπολη με τον Χάμο Αστέριο (υμνητή των Χιτών-Ταγματασφαλιτών) και τον συνταξιούχο αστυνομικό για το «666» (23/11), την σύμπραξη – κοινή πορεία της Χρυσής Αυγής και Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας στην Κομοτηνή ενάντια στο Τουρκικό Προξενείο (19/12), την φιέστα – φασιστοσύναξη για τα Ίμια, ήρθε και η «αντάρτικη» δράση: Η σφαγή ενός κακόμοιρου γουρουνιού και το κρέμασμα της κεφαλής του στην πόρτα της Παλιάς Μουσικής (ιστορικό τζαμί – μνημείο Χαλίλ Μπέη). Η σημειολογία της πράξης είναι προφανής: το γουρούνι (ανίερο ζώο σύμφωνα με το Ισλάμ) σε έναν ιστορικό χώρο, που κάποτε ήταν τζαμί και σήμερα ανακατασκευάζεται για να λειτουργήσει ως χώρος εκδηλώσεων τέχνης και λόγου. Ενδεχομένως και ένας χώρος που χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις τέχνης και λόγου να αποτελεί στόχο των «πατριωτών». Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εφημερίδα «Στόχος» που κατέθεσε στεφάνη στην φιέστα στις (31/1) έχει γράψει πάμπολλα άρθρα για τους «Θολοκουλτουριάρηδες»… όρος που απευθύνεται απέναντι σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών, τους οποίους χαρακτηρίζει «εχθρούς του έθνους» και «προδότες».

Πριν λίγο καιρό είχαμε «κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου» για την εμφάνιση νέο-φασιστικών πυρήνων στην περιοχή μας. Ενδεχομένως για κάποιους να ήταν υπερβολές. Στη συνέχεια ήρθε η φιέστα – φασιστοσύναξη για τα Ίμια, για την οποία πήραμε το πολιτικό ρίσκο να αντιδράσουμε. Απόφαση για την οποία είχαμε 2 συλλήψεις και μερικούς τραυματισμούς. Για κάποιους η πράξη της αντι-διαδήλωσης ήταν εξίσου «φασιστική». Παρά τους ισχυρισμούς της Πατριωτικής Κίνησης ότι δεν έχουν σχέση με τέτοιες οργανώσεις, παρουσιάσαμε την φωτογραφία – ντοκουμέντο της κοινής πορείας με την χιτλερική – νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή στην Κομοτηνή. Παράλληλα ήρθε και η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής που «καίει» τους ντόπιους «πατριώτες», η οποία δηλώνει ξεκάθαρα ποιοι είναι οι εμπνευστές τέτοιων εκδηλώσεων. Αν μη τι άλλο, η πρόσφατη «πατριωτική αντάρτικη» ενέργεια «άπειρου κάλλους» στην Παλιά Μουσική, που προσβάλλει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, δικαιώνει τις επιλογές μας.

Ίσως να μην είναι και επιστημονική φαντασία, στο μέλλον να δούμε τραμπούκους πατριώτες να επιτίθενται σε απεργίες ή κινηματικούς χώρους στο όνομα της εθνικής ενότητας. Πήραμε μία γεύση από την μεροληπτική, πλην αναμενόμενη, στάση της αστυνομίας. Μάλιστα η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής δεν παρέλειψε να της δώσει και τα συγχαρητήρια της. Ίσως να μην είναι επιστημονική φαντασία, οι «πατριώτες» να βάλουν στο στόχαστρο τους τις Καμάρες, σύμβολο της πολης μας και εξίσου οθωμανικό μνημείο (επι Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς). Καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να προβληματιστεί. Νέο-φασιστικές, ναζιστικές και σκοταδιστικές απόψεις και πρακτικές, ποτέ δεν είχαν θέση στην πόλη μας. Αν δεν αντιδράσουμε θα βρεθούμε μπροστά σε μία κατάσταση που πρωτύτερα θα φάνταζε αδιανόητη. Η πάλη ενάντια στον νέο-φασισμό, είναι και πάλη απέναντι στις σύγχρονες συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης, αυταρχισμού και πολιτιστικής αθλιότητας, που τον γεννούν και σε αυτούς που τις επιβάλλουν.

One thought on “Καλημέρα Καβάλα!

  1. kostas

    kala ta les alla to ayto to kommati tou keimenou…”Ίσως να μην είναι επιστημονική φαντασία, οι «πατριώτες» να βάλουν στο στόχαστρο τους τις Καμάρες, σύμβολο της πολης μας και εξίσου οθωμανικό μνημείο (επι Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς)” einai akyro kai anti-anarxiko. sta arxidia mas oi kamares kai ta mnimeia. poion prospatheis na eyaisthitopiiseis? kalo einai na milas mono gia anthropous. me sevasmo. kostas.

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

Leave a Reply