ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, 27/09/2024

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA

Το μεσημέρι της Τετάρτης 28/8/2024, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο της κατάληψης Libertatia (Θεσσαλονίκη) με πρόφαση τον έλεγχο για την πραγματοποίηση παράνομων εργασιών μετά από καταγγελία και στη συνέχεια προχώρησαν στην προσαγωγή 13 ατόμων, με τις 11 απ’ αυτές να μετατρέπονται σε συλλήψεις. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που ήταν μέσα ενημέρωσαν άμεσα τους ανθρώπους της γειτονιάς και αλληλέγγυο κόσμο, ο οποίος κινητοποιήθηκε τάχιστα και πραγματοποίησε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο, ενώ το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία γειτονιάς με περισσότερα από 200 άτομα. Οι κατηγορίες που εντέλει αποδόθηκαν στους συντρόφους και τις συντρόφισσες ήταν αυτές της παράνομης επέμβασης σε διατηρητέο κτίριο και της απείθειας λόγω της άρνησής τους να δακτυλοσκοπηθούν.

Πρόκειται για την 4η κατά σειρά επίθεση του κράτους στην κατάληψη Libertatia μέσα σε 6 χρόνια, μετρώντας συνολικά 27 συλλήψεις. Φυσικά αυτή η καταστολή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία πόσω μάλλον όταν η εκκένωση γίνεται μερικές μόνο ημέρες πριν την έναρξη της ΔΕΘ, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού σόου που είχε στήσει η κυβέρνηση ώστε η προσοχή να στραφεί οπουδήποτε αλλού πέραν των ανεπαρκών εξαγγελιών της και ελπίζοντας να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου της Θεσσαλονίκης ώστε να ξαναγυρίσουν στο κομματικό μαντρί τυχόν ψήφοι που διέρρευσαν προς τα δεξιά της (ας μην ξεχνάμε τα υψηλά ποσοστά της Νίκης και του Βελόπουλου στην πόλη ). Φυσικά η εκκένωση αυτή αποτελεί συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε η κατάληψη και τον Γενάρη του 2018 από φασίστες στα πλαίσια των συλλαλητηρίων περί του “Μακεδονικού” ζητήματος. Έκτοτε, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, με πληθώρα αλληλέγγυου κόσμου στο πλευρό τους ανοικοδομούν -με τα δικά τους μέσα και τους προσωπικούς τους κόπους- την κατάληψη.

Στις 24/9/24 έγινε ανακατάληψη της Libertatia, με τη συμβολή δεκάδων συντρόφων/ισσών και αλληλέγγυων. Στη συνέχεια αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών περικυκλώνουν την περιοχή και επιχειρούν να εκκενώσουν εκ νέου την κατάληψη κάτι το οποίο δεν κατάφεραν να κάνουν λόγω της μαζικότητας του αλληλέγγυου κόσμου. Την επόμενη μέρα, στις 25/6 στις 5.00 τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν εκ νέου επιχείρηση εκκένωσης, συλλαμβάνοντας 3 συντρόφισσες/ους που βρισκόταν μέσα στο κτίριο της κατάληψης με τις κατηγορίες της διατάραξη κοινής ειρήνης, και νόμο περί αρχαιοτήτων, ενώ πραγματοποίησαν και 2 προσαγωγές αλληλέγγυων που φτάσανε στο σημείο με τη μια να μετατρέπεται σε σύλληψη. Με το πέρας της τελευταίας αστυνομικής επιχείρησης ο χώρος σφραγίστηκε και αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν μέχρι και σήμερα έξω απ’ αυτόν, επιτηρώντας τον.

Το όργιο της κρατικής καταστολής απέναντι σε ομάδες, σχήματα, άτομα, καταλήψεις και συλλογικότητες αγωνιζόμενων ανθρώπων δε σταματά εδώ: συλλήψεις, φυλακίσεις, δίκες, έρευνες σε στέκια και σπίτια, επιθέσεις σε πορείες, εκκενώσεις καταλήψεων, ασφυκτική παρουσία μπάτσων κάθε είδους και παρενοχλήσεις σε πλατείες και πολιτικούς χώρους, επιθέσεις στην πρώτη κατοικία και εξώσεις, συνδικαλιστικές διώξεις και επιθέσεις σε σωματεία, εργαζόμενους και απεργούς. Από τη μία βλέπουμε εκδικητικές απορρίψεις αποφυλάκισης πολιτικών κρατουμένων και άρνηση στη χρήση αδειών (Μαζιώτης, Κουφοντίνας), εκδικητικές μεταγωγές και ολοένα και πιο σκληρά μέτρα σε κρατούμενους με κοινωνικοπολιτική συνείδηση (Θ,Πικάσης), επιθέσεις σε μέσα αντιπληροφόρησης (Άπατρις) και στην ίδια την ελευθερία του λόγου (δίωξη Γ. Καλαϊτζίδη) και από την άλλη η αστική δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερους παιδοβιαστές και κακοποιητές (Λιγνάδης, Λύτρας) Επιχειρείται με λίγα λόγια η δαιμονοποίηση της πολιτικής δράσης ομάδων και προβλέπονται σκληρότερα μέτρα για τους αγωνιζόμενους/ες ειδικότερα μετά την ψήφιση του Νέου Ποινικού Κώδικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο εβδομάδες μετά την εκκένωση της Libertatia χτυπιέται και δεύτερη κατάληψη, το Παπουτσάδικο στο Χαϊδάρι. Η κατάληψη εκκενώθηκε στις 10/09 με σκοπό προφανώς να αποδοθεί στον επιχειρηματία Λολοσίδη ωστέ να την εκμεταλλευτεί εμπορικά . Το κτήριο ήταν παρατημένο από τον ιδιοκτήτη Λολοσίδη για πάνω από 20 χρόνια , ενώ από το 2011 οι σύντροφοι συντηρούσαν το εγκαταλελειμμένο κτήριο δίνοντας του ζωή μέσα από τις εκδηλώσεις , τις συναυλίες και τις συνελεύσεις τους . Στο πλαίσιο του ίδιου δόγματος καταστολής που έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε καταληψιακό εγχείρημα εκκενώθηκε και η κατάληψη Ya Basta που στεγαζόταν σε χώρο εντός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ξημερώματα της 23ης Σεπτεμβρίου η τεχνική υπηρεσία εισέβαλε στον χώρο της κατάληψης , άδειασε το χώρο , άλλαξε κλειδαριές και έχτισε την πόρτα από μέσα.

Οι καταλήψεις είναι χώροι έκφρασης των ιδεών μας ενάντια στο σάπιο σύστημα τους, που τροφοδοτούν τους αγώνες μας ενάντια σε κράτος καπιταλισμό και πατριαρχία. Υπερασπιζόμαστε τις δομές του κινήματος, τα κέντρα αγώνα, διεκδικούμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας και προσπαθούμε να στηρίξουμε, να προετοιμάσουμε και να περιφρουρήσουμε τους αγώνες μας. Απαντάμε με ταξική αλληλεγγύη και οργανώνουμε την αντεπίθεση μας για την δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από κάθε σύστημα εξουσίας.

Μένουμε συνεπείς στην πολιτική μας στάση και ηθική, αρνούμαστε να συνδιαλαγούμε με το κράτος σε κάθε ιδιοκτησιακή σκέψη και δηλώνουμε παρόντες/ουσες στη μάχη για την κοινωνική ισότητα και την ταξική χειραφέτηση, μέσα από τους κοινωνικούς και τους εργατικούς αγώνες. Οι καταλήψεις και τα κέντρα αγώνα είμαστε εμείς.

ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ, ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΒΥΡΩΝΟΣ 3

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ ΚΑΒΑΛΑΣ