Αποτέλεσμα της δίκης των 2 αντιφασιστών από Καβάλα, 14-15/11/2016

Στις 14 και 15 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η δίκη των 2 αντιφασιστών από Καβάλα στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Ξάνθης.

Πλήθος αλληλέγγυων από Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Δράμα, (περισσότερα από 160 άτομα την πρώτη μέρα και περίπου 60 την δεύτερη), στήριξαν τους διωκόμενους αντιφασίστες.

Την πρώτη μέρα εξετάστηκαν οι 14 μάρτυρες κατηγορίες, 1 μπάτσος και 13 ασπόνδυλα, και 5 μάρτυρες υπεράσπισης. Τη δεύτερη, εξετάστηκαν οι υπόλοιποι 4 μάρτυρες υπεράσπισης και απολογήθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι . Ακολούθησε η πρόταση του εισαγγελέα, η οποία ήταν η αθώωση του ενός και η ενοχή του δεύτερου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η αγόρευση των δικηγόρων και μετά ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Αθώος ο ένας σύντροφος και ένοχος ο δεύτερος, με ποινή 4 χρόνια και 7 μήνες με εφέσιμη αναστολή 3 χρόνια. Οι κατηγορίες όλες που υπερίσχυσαν είχαν πρώτα υποβιβαστεί σε πλημμελήματα. Η δίκη δεν μπορεί να σημειωθεί σαν νίκη καθώς δεν πετύχαμε την αθώωση και των δύο συντρόφων. Παρόλα αυτά, είναι ένα σημαντικό βήμα απέναντι στο κράτος και τα τσιράκια του, που τους ήθελαν στα ελληνικά κολαστήρια.

Κατά την διάρκεια των καταθέσεων των φασιστών, κάηκαν πολλά εγκεφαλικά κύτταρα αφού δε πέτυχε ούτε ένας από τους 13 να πει σωστά το ”ποιηματάκι” που έπρεπε να αποστηθίσει, αποδεικνύοντας από την αρχή το στημένο κατηγορητήριο. Μάλιστα, λόγω βλακείας, κάποιος μάρτυρας κατηγορίας δεν εξετάστηκε καν από το συνήγορο της πολιτικής αγωγής, έχοντας πρώτα αγανακτήσει την έδρα. Βλέποντας την ήττα των 13 φασιστών να πλησιάζει,ο συνήγορος τους αποχώρησε από το δικαστήριο χωρίς να ενημερώσει κανέναν, με αποτέλεσμα να τον αναζητούν μπάτσοι και δικαστές. Προφανώς, είχε καταλάβει ότι το αποτέλεσμα της δίκης, δε θα ήταν αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι πελάτες του, οπότε έφυγε με ”ελαφρά” πηδηματάκια.

Το κλίμα και των δύο ημερών ήταν υπέρ των αντιφασιστών, παρόλο που οι μπάτσοι δεν άφηναν τους αλληλέγγυους να μπουν στο φουαγιέ του δικαστηρίου, για να προστατευτούν από το τσουχτερό κρύο. Παράλληλα, γέμιζαν την αίθουσα με ασφαλίτες για να μην υπάρχουν ελεύθερες θέσεις για τους συντρόφους . Οι φασίστες πέρα των εξευτελισμών μέσα στην αίθουσα, βίωσαν και τον εξευτελισμό εκτός, όπως φυσικά αρμόζει στον κάθε ρουφιάνο. Ερχόμενοι στο δικαστήριο, ήταν προκλητικοί, απειλούσαν και έβριζαν τον κόσμο που ήταν εκεί για να στηρίξει τους 2 συντρόφους μας. Μετά από λίγα λεπτά, αυτό άλλαξε. Μόνο ένα δικό μας βλέμμα ήταν αρκετό να τους κάνει να σκύψουν το κεφάλι και να εύχονται να ανοίξει η γη να τους καταπιεί.

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία τρομοκλίματος, έπαιξαν όπως ήταν φυσικό και οι τοπικές εφημερίδες της Ξάνθης, καθώς την ημέρα της δικαστικής απόφασης, κυκλοφόρησε φύλλο της εφημερίδας “Εμπρός” με τίτλο: Φόβος για πρόκληση επεισοδίων σε πιθανή καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου σήμερα για τους δύο κατηγορούμενους. Το κλίμα αυτό βέβαια το ενίσχυσαν και οι πολλές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί. Δύο με τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και αρκετοί ασφαλίτες, σίγουρα από Καβάλα και Ξάνθη. Δε πέτυχαν το σκοπό τους.

Τίποτα δε μας τρομάζει, τίποτα δε μπορεί να μας σταματήσει. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

ΦΑΣΙΣΤΟΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΙ ΨΕΥΤΟΪΣΤΟΡΙΚΟΙ ΒΑΡΕΜΕΝΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ

αυτόνομο στέκι Καβάλας

κατάληψη Βύρωνος 3