ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΙΣΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

ΚΑΒΑΛΑ 29/1/2017

Το 1996 το ελληνικό κράτος, εκμεταλλευόμενο τις συνθήκες στο εσωτερικό του (φθηνή εργασία, έλλειψη αντίστασης) αποφασίζει να επαναφέρει την επεκτατική του ατζέντα, θέτοντας ως στόχο την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, μέσω του εποικισμού βραχονησίδων. Μάλιστα, ήδη από το 1995 το ελληνικό κράτος ανακοίνωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα (το οποίο περιλάμβανε τοποθέτηση σημαίας, με σκοπό την εκμετάλλευση των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας) για καθαρά οικονομικούς λόγους. Φυσικά, ο επεκτατισμός αυτός δε βασιζόταν σε λόγους εθνικής υπερηφάνειας, αλλά στηριζόταν στη γεωπολιτική αξία του Αιγαίου. Παράλληλα στην Τουρκία, η κυβέρνηση συνεργασίας παρέπαιε και η τότε πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε ανάγκη να δείξει πυγμή μέσω της εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα βίωνε βαθιά πολιτική κρίση και κόντευε οικονομικά να καταρρεύσει.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο δήθεν ξαφνικό “θερμό επεισόδιο” των Ιμίων. Δυο βραχονησίδες, χώρος βοσκής για λίγες κατσίκες, θα αποτελέσουν το σκηνικό όπου κάθε λογής πολιτικοί, δημοσιογράφοι, στρατόκαυλοι, επιχειρηματίες και βιομηχανίες όπλων θα ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, προσφέροντας θέαμα για τον κοσμάκη και εξασφαλίζοντας “άρτο” (μίζες) για τους εαυτούς τους.

Ένα τέτοιο σύστημα, κυρίως εν μέσω κρίσης, χρησιμοποιεί και αξιοποιεί τα φασιστικά τσιράκια του για να διατηρηθεί στην εξουσία. Στα πλαίσια αυτά, το φασιστικό παρακράτος είναι το μόνο που εκμεταλλεύεται την κρίση των Ιμίων στήνοντας γιορτές μίσους. Στον ελλαδικό χώρο πραγματοποιούνται δύο πανελλαδικά καλέσματα φασιστών με αφορμή τα Ίμια. Το ένα είναι της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) στην Αθήνα και το άλλο, μέχρι και τον περασμένο Γενάρη (2016),της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών (ΠΚ) στην Καβάλα. Φέτος, μετά και την επίσημη διάλυση της συγκεκριμένης φασιστικής οργάνωσης, τη σκυτάλη πήραν οι ΦΟΙΝΙΞ. Μια ομάδα που ξεκάθαρα νοσταλγεί τη χούντα και ακολουθεί τις ιδέες των ναζιστών, καθώς αποτελείται από πρώην μέλη της Πατριωτικής κίνησης, υποστηρικτές των Α.Μ.Ε (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές), της Χρυσής Αυγής και άλλων Ανένταχτων εθνικιστών.

Συγκεκριμένα, στις 29/1/2017, στις 11:00, οι νεοναζί ΦΟΙΝΙΞ, καλούσαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Νικοτσάρα, μπροστά στις Καμάρες. Σε αυτή συμμετείχαν περίπου 50 άτομα από πατριωτικές κινήσεις και οργανώσεις από όλη την Βόρεια Ελλάδα, όπως η Πατριωτική Κίνηση Ωραιοκάστρου, ο Ιερός Λόχος Θεσσαλονίκης, η Άλκιμος Νεολαία, η Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης και η Ορθόδοξη Κίνηση Αλεξανδρούπολης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από Καβάλα αλλά και όμορους νομούς, ακόμα και από την Θεσσαλονίκη, βρίσκονταν από το προηγούμενο βράδυ στην πόλη. Όπως ήταν φυσικό, οι μπάτσοι φυλούσαν τα γραφεία των φασιστών και έκαναν περιπολίες γύρω από την κατάληψη Βύρωνος 3.

Το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 08:00, 30 αντιφασίστες/στριες, προσέγγισαν το σημείο που καλούσαν οι φασίστες και προσπάθησαν να καταλάβουν το χώρο, ώστε να μη τους δώσουν τη δυνατότητα να εκφράσουν το μισαλλοδοξία τους. Στις Καμάρες, υπήρχαν ήδη διμοιρίες και ασφαλητομάνι, οι οποίοι στην θέα και μόνο των συντρόφων/ισσών, τους επιτέθηκαν προκλητικά και τους απώθησαν από το χώρο. Ανάμεσά τους και ο γνωστός ασφαλίτης Χ.Μ.¹, ο οποίος έδειχνε το γκλομπ του με υφάκι. Οι αντιφασίστες/στριες αποχώρησαν συντονισμένα επιστρέφοντας στην κατάληψη Βύρωνος 3, ενώ οι μπάτσοι τους ακολουθούσαν. Τα σκυλιά του κράτους προσπάθησαν να προσεγγίσουν την κατάληψη, αλλά για κακή τους τύχη ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος εκεί τους απομάκρυνε με τον τρόπο που τους αναλογούσε.

Γύρω στις 10:00, οι αντιφασίστες/στριες που είχαν προσυγκεντρωθεί στην κατάληψη, προχώρησαν με πορεία προς την πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί αντίκρισαν πολλές διμοιρίες που ήταν ήδη παρατεταγμένες και είχαν κόψει την πόλη κυριολεκτικά στα δύο. Ουσιαστικά για τη φασιστοσύναξη 50 νοματαίων κινητοποιήθηκαν με κόστος του ελληνικού δημοσίου πάνω από δέκα διμοιρίες που ήταν τοποθετημένες γύρω από την πλατεία (εκ των οποίων δυο ήταν χακί, κάτι που σημαίνει παραπάνω χρήματα), ενώ οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες, ενίσχυαν την περιφρούρηση της φασιστικής φιέστας. Κεντρικοί δρόμοι, στενά, όπως και τα γραφεία των φασιστών ήταν αποκλεισμένα με κλούβες και δυνάμεις καταστολής, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η πόλη ήταν υπό στρατιωτική κατάληψη. Παρ’ όλα αυτά περίπου 200 αντιφασίστες/στριες αψήφησαν την αστυνομοκρατία και παρέμειναν στην συγκέντρωση μέχρι να περάσει η πορεία των φασιστών από κοντινό σημείο.

Όταν, οι φασίστες έφτασαν στην Ομόνοια πάνω από την πλατεία Καπνεργάτη προκλητικά (μπροστά στις διμοιρίες) πέταξαν φωτοβολίδες. Μάλιστα μια από αυτές κατέληξε σε μπαλκόνι πολυκατοικίας, προκαλώντας φθορές. Επιπλέον, προσπάθησαν (και καλά) να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με σκοπό να πλησιάσουν την αντιφασιστική συγκέντρωση. Σε όλο αυτό το σκηνικό που επιχείρησαν να στήσουν η αντίδραση των μπάτσων ήταν μόνο αγκαλιές και χαλαρές παραινέσεις, σε αντίθεση με τη στάση των ίδιων προς τους αντιφασίστες/στριες που από την αρχή ήταν προκλητική και βίαιη. Την ίδια στιγμή οι σύντροφοι/ισσες, από τον κάτω δρόμο φώναζαν συνθήματα και απαντούσαν στις προκλήσεις τόσο των μπάτσων όσο και των φασιστών. Στην ιδέα και μόνο προσέγγισης ομάδας αντιφασιστών/στριών προς τους φασίστες, οι 10 διμοιρίες επιδίωκαν να περικυκλώσουν το σώμα των συγκεντρωμένων, δείχνοντας ξεκάθαρα τη συνεργασία τους με τους φασίστες.

Με την αποχώρηση των ασπόνδυλων από το σημείο της αντισυγκέντρωσης, οι σύντροφοι/ισσες, ανασυντάχθηκαν και ξεκίνησαν δυναμική πορεία προς την κατάληψη, με όλες σχεδόν τις αστυνομικές δυνάμεις να τους ακολουθούν. Πλησιάζοντας στη Βύρωνος, κομμάτι της πορείας, προσπαθεί να προσεγγίσει το δρόμο που οδηγεί στα γραφεία των φασιστών. Εκεί έχουμε τις πρώτες συγκρούσεις με τα Ματ και μία σύλληψη συντρόφου, η οποία μετά από κάποιες ώρες αλλάζει σε προσαγωγή . Ο κόσμος αντιστέκεται και μετά από λίγο επιστρέφει στην κατάληψη, με τους μπάτσους να τρέχουν με μένος από πίσω τους κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ακόμη και στον προαύλιο χώρο του σπιτιού. Ωστόσο, οι αντιφασίστες/στριες, απαντάνε δυναμικά, περιφρουρώντας το χώρο της κατάληψης και μετά από λίγα λεπτά καταφέρνουν να διώξουν τους μπάτσους.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι μπάτσοι για ακόμη μια φορά ακολουθούν ξεκάθαρα τη γραμμή που έχουν θέσει τα κεφάλια της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας, Κ.Σ². Γ.Γκ.³, η οποία συνίσταται στην επιθετική-προκλητική συμπεριφορά, με στόχο τις συλλήψεις. Γιατί, δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε συντρόφους/ισσες στο χώρο της κατάληψης. Πριν από δύο χρόνια, πάλι σε φασιστοσύναξη των Ιμίων, μπάτσοι και φασίστες σε συνεργασία προσπάθησαν να επιτεθούν στο συγκεντρωμένο κόσμο που περιφρουρούσε την κατάληψη, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς απωθήθηκαν από τον κόσμο και τη γειτονιά. Συντονιστής τους και τότε, ο σημερινός αστυνομικός υποδιευθυντής Κ.Σ. Και κάτι ακόμα για να μη ξεχνιόμαστε, ο Ιερός λόχος, που στήριξε τη φασιστοσύναξη, έχει πολύ στενές, ”συγγενικές” σχέσεις θα λέγαμε, με τους χακί ματάδες, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί οι δεύτεροι ήταν τόσο λυσσασμένοι.

Κλείνοντας δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στη στάση των τοπικών μέσων μαζικής εξαπάτησης, τα οποία παραποίησαν, έκρυψαν και ανέφεραν τα παραπάνω γεγονότα με βάση τα φιλοφασιστικά τους φρονήματα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Νεάπολις” και τον Σταύρο Δεληγιάννη, θα πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους νεκρούς των Ιμίων και όχι αντισυγκεντρώσεις. ”Ας άφηναν τους «ακραίους» να κάνουν αυτό που οργάνωσαν και ας τιμούσαν χωρίς αντισυγκεντρώσεις και χωρίς εκμετάλλευση του χαμού των Ελλήνων Αξιωματικών οι ίδιοι οι ΑΝΤΙΦΑ την επέτειο των Ιμίων. ” (απόσπασμα από άρθρο της φασιστοσελίδας).Βέβαια η απάντηση στον κύριο Δεληγιάννη όπως και στον κάθε τυχάρπαστο που εξασκεί το επάγγελμα της δημοσιογραφίας χωρίς να έχει κάποια εκπαιδευτική εμπειρία, έρχεται από τον ίδιο τον γιο του ενός εκ των τριών νεκρών αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού, Χ. Καραθανάση, με συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα “news247.gr”* στις 29 Ιανουαρίου 2016. Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε ή ταυτιζόμαστε με την συνέντευξη αυτή, παρόλα αυτά ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι ο εορτασμός αυτός των Ιμίων, από τα συγκεκριμένα φασιστοκαλέσματα της Καβάλας και της Αθήνας δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο από ακροδεξιές πολιτικές μίσους που προσβάλουν τόσο τους συγγενείς, όσο και τους ίδιους τους νεκρούς.

Τέλος, άλλα δημοσιεύματα, υποστήριξαν ότι δεν έγινε ποτέ χρήση χημικών, μετά από εντολή της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης. Τότε αυτά που έπνιξαν όλο το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από την Κατάληψη Βύρωνος 3, δημιουργώντας μια αποπνικτική κατάσταση όχι μόνο για τους αντιφασίστες, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής τι ήταν, αποκύημα της φαντασίας;

Ως αντιφασίστες/στριες, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε την πόλη μας στα χέρια οποιουδήποτε ακροδεξιού μορφώματος. Δεν μας φοβίζουν ούτε τα στημένα κατηγορητήρια σας, ούτε οι στρατιές αστυνομικών που κουβαλάτε, για να μπορέσετε να ξεμυτίσετε από τις τρύπες σας έστω για λίγες στιγμές. Η Καβάλα ήταν, είναι και θα είναι πόλη Καπνεργατών και στο αίμα μας θα ρέει αίμα προσφυγικό.

Όσους μπάτσους και να έχετε κάθε φορά για προστασία, όποια φασιστοφιέστα θα διοργανώνετε, πάντα θα μας βρίσκετε απέναντί σας.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΝΑΖΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΓΑΖΙ

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

αντιφασίστες/στριες

*Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/synentefxeis/iwannhs-karathanashs-poios-telika-tha-mas-ekshghsei-giati-h-stolh-poy-forage-o-pateras-moy-exei-trupes-kai-khlides-aimatos.3882135.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

¹ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΥΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

² ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΜΟΥΔΗΣ

³ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΡΑΝΑΣ