Καβάλα 24/03/2023 – Σχετικά με τον βασανισμό κρατούμενου σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Φυλακές Κορυδαλλού.

Παρασκευή 24/3, πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση μικροφωνική στον Δημοτικό Κήπο και παρέμβαση στο Α.Τ. Καβάλας, σχετικά με τον συνεχόμενο βασανισμό κρατούμενου που έλαβε χώρα στο Α.Τ. Καβάλας, στο λεωφορείο μεταγωγής κρατουμένων από Θεσσαλονίκη προς τον Κορυδαλλό και στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε έξω από το αμαρτωλό τμήμα της Καβάλας, όπου έχει μεταφερθεί ο κακοποιημένος κρατούμενος, ενόψει δικαστηρίου που έχει στο πλημμελειοδικείο Καβάλας. Περίπου 30 σύντροφοι και αλληλέγγυοι φώναξαν ασταμάτητα συνθήματα για τους ένστολους βασανιστές, ενώ διαβάστηκε και μοιράστηκε κείμενο που περιγράφει το περιστατικό βασανισμού.

Το κείμενο που μοιράστηκε:

Στις 9 Μαρτίου 2023 εκτυλίχθηκε ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής βίας στο Α.Τ. Καβάλας, αυτή τη φορά σε βάρος υπόδικου των φυλακών Κορυδαλλού που μετήχθη στην πόλη για εκδίκαση υποθέσεων του. Η είδηση της κακοποίησής του έχει πάρει πλέον πανελλαδικές διαστάσεις στα ΜΜΕ, σε αντίθεση με τον τοπικό τύπο που επιχείρησε στην αρχή να αποσιωπήσει και στη συνέχεια να υποβαθμίσει το περιστατικό αυτό βασανισμού, ενώ, κατά τα άλλα, συνηθίζει να μεταφέρει τα αστυνομικά δελτία τύπου με ζήλο και λεπτομέρεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, όπως η συγκεκριμένη, τα τοπικά ΜΜΕ, σε αγαστή συνεργασία με την πάγια επικοινωνιακή τακτική του κατασταλτικού μηχανισμού, προχώρησαν στην επιλεκτική δημοσίευση των γεγονότων, επιχειρώντας έτσι τη συγκάλυψή τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολίτες, ιδιαίτερα αλλοδαποί, αντιμετωπίζονται από τα ένστολα καθάρματα ως β’ κατηγορίας. Έτσι και ο Σίμος Π, τρόφιμος Κορυδαλλού, αλβανικής καταγωγής, ως άλλος Ιλία Καρέλι, υπέστη αλλεπάλληλους βασανισμούς, ξυλοδαρμούς και εξευτελισμούς μπροστά σε δεκάδες ανθρώπους, μπροστά στα μάτια των ίδιων των γονιών του.

Στις 16 Νοεμβρίου του ‘22, ο Σίμος Π. βρέθηκε στο Πλημμελειοδικείο Καβάλας για υπόθεση κατοχής μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών. Στα κρατητήρια είχε κάποια διαφωνία με τον τότε αξιωματικό υπηρεσίας, ο οποίος αργότερα μπήκε στο κελί και τον χτύπησε. Στη συνέχεια προχώρησαν και οι δύο σε μηνύσεις, με την μήνυση του θύματος να μπαίνει στο αρχείο, ενώ αυτή του αστυνομικού υπηρεσίας εκδικάσθηκε και επιβλήθηκε στον Σίμο Π. ποινή φυλάκισης 5 μηνών χωρίς αναστολή. Η καταδίκη αυτή έμελλε να «νομιμοποιήσει» τις επόμενες εκδικητικές μεθόδους των αστυνομικών της Καβάλας, δίνοντας τους το βήμα να προχωρήσουν σε χειρότερες πράξεις και φυσικά να τον «τιμωρήσουν» για την μήνυση που είχε υποβάλει.

Ο κρατούμενος ήρθε ξανά στην Καβάλα για να παραβρεθεί σε παρόμοιο δικαστήριο στις 3 Μαρτίου. Αντί αυτού, ο ίδιος αστυνομικός υπηρεσίας κράτησε επίτηδες τον Σίμο Π. στα κρατητήρια, με αποτέλεσμα να δικαστεί ερήμην. Μάλιστα, όλοι γνώριζαν πως το δικαστήριο ήταν στις 02 Μαρτίου και ότι ο κρατούμενος θα αιτούνταν αναβολής, καθώς η συνήγορός του είχε ενημερώσει σχετικά την αστυνομική αρχή Καβάλας, όπως και τις δικαστικές, για την παρουσία του εντολέα της στα κρατητήρια Καβάλας. Η εκδικητική αυτή συμπεριφορά των σωμάτων ασφαλείας, όπως ήταν αναμενόμενο, έβγαλε εκτός εαυτού τον Σίμο Π. Σε συνέχεια των ψυχολογικών βασανιστηρίων, οδήγησαν τον κρατούμενο στα δικαστήρια Καβάλας την επομένη ημέρα, στις 4 Μαρτίου.

Ο Σίμος Π, είχε (και έχει) ένα ακόμη δικαστήριο στις 27/3 στην Καβάλα, γι’ αυτό και ζήτησε να παραμείνει στα κρατητήρια του Α.Τ. Καβάλας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του. Παρόλα αυτά, στις 9 Μάρτη κάλεσαν τους γονείς του να τον επισκεφτούν, καθώς είχε αποφασιστεί η εκδικητική μεταγωγή του πίσω στο κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού. Ενώ περίμενε τους γονείς του να του φέρουν προσωπικά είδη και ρούχα, οι αστυνομικοί του Α.Τ. Καβάλας προχώρησαν σε αιφνίδια μεταγωγή, εισβάλλοντας στο κελί του και παίρνοντάς τον με τη βία. Ακολούθησε ένας ατέλειωτος ξυλοδαρμός έξω από το αστυνομικό τμήμα Καβάλας, μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών, αλλά και των γονιών του. Η αντίσταση του Σίμου Π. οδήγησε τους ένστολους βασανιστές σε αλλεπάλληλες προσπάθειες πνιγμού του. Βλέποντας πως 20 αστυνομικοί δεν μπορούν να τον απαγάγουν και αφού οι διαμαρτυρίες των πολιτών είχαν αρχίσει να εντείνονται, ξαναέβαλαν τον Σίμο Π στα κρατητήρια, όπου συνεχίστηκε ο ξυλοδαρμός του. Το περιστατικό καταγράφηκε τόσο από τις κάμερες των γύρω καταστημάτων και τραπεζών, όσο και από τα κινητά των περαστικών.

Την αποτυχημένη αυτή προσπάθεια συντονισμένης απαγωγής του κρατούμενου Σίμου Π. διαδέχθηκαν οι απειλές των αστυνομικών όχι μόνο στους παρευρισκόμενους πολίτες, σε περίπτωση που επιχειρούσαν να δημοσιεύσουν το περιστατικό, αλλά και στις αδελφές του, όταν επιχείρησαν να καταθέσουν μήνυση για τον βασανισμό του. Δήλωσαν σ’ αυτές ότι θα συλληφθούν και εκδιώχθηκαν από τον υποδιευθυντή του Α.Τ. Καβάλας, με σκοπό να αποτρέψουν τη μήνυση σε βάρος των βασανιστών του αδερφού τους. Τελικώς, κατέθεσαν μήνυση κατά όσων εργάζονταν την ημέρα της μεταγωγής του στο Α.Τ. Καβάλας. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο υπεύθυνος αξιωματικός που ξεκίνησε τον βασανισμό είναι ο ίδιος αξιωματικός υπηρεσίας, που με τις ίδιες μεθόδους απειλών, πριν λίγο καιρό, έδιωξε θηλυκότητα από το Α.Τ. Καβάλας, που επιχείρησε να καταγγείλει παραβιαστική συμπεριφορά σε βάρος της.

Η μεταγωγή στη Θεσσαλονίκη έγινε στις 9/3 και την επομένη, στις 10/3, μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό. Τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του λεωφορείου, ενώ θα έπρεπε να καθίσει μπροστά με βάση τον αριθμό του κελιού του (νο 2). Ο επικεφαλής της μεταγωγής —που σύμφωνα με τις δηλώσεις του θύματος είναι γνωστός του μπάτσου από την Καβάλα— διέταξε να του βάλουν χειροπέδες και κράνος και να τα σφίξουν. Οι αστυνομικοί αργότερα θα ισχυριστούν ότι του φόρεσαν το κράνος προκειμένου να μη χτυπά δήθεν ο ίδιος το κεφάλι του. Ωστόσο, η συνήγορός του επισημαίνει ότι αυτό συνέβη, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά τα τραύματά του από τους συγκρατούμενούς του στο μεταγωγικό, αλλά και ως μορφή βασανιστηρίου για να μην μπορεί να αναπνεύσει κανονικά. Έτσι, ο βασανισμός του Σίμου Π. συνεχίστηκε αδιάκοπα, καθώς μεταφέρθηκε στο Κορυδαλλό φορώντας επί οκτώ ώρες ένα κράνος στο κεφάλι, δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες , χωρίς πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα.

Αφού έφτασαν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού, αποβίβασαν όλους τους τρόφιμους, κρατώντας τον Σίμο Π. δεμένο πισθάγκωνα στις τελευταίες θέσεις του λεωφορείου και τότε οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της μεταγωγής του ξεκίνησαν και πάλι να τον χτυπούν. Εκεί, έγιναν αντιληπτοί από την διευθύντρια των φυλακών Μαρία Στέφη, η οποία τους σταμάτησε, δίνοντας εντολή να φύγει απευθείας στο Νοσοκομείο της φυλακής. Να τονίσουμε εδώ, πως η κ. Στέφη δε φημίζεται για την καλοσύνη της απέναντι στους κρατούμενους/ες. Απλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι βασανιστές του Σίμου δεν την αναγνώρισαν και την έβρισαν. Στην συνέχεια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου, πίστευε πως ο βασανισμός του είχε τελειώσει. Αντιθέτως, μεταφέρθηκε στον χώρο υποδοχής των κρατουμένων από τις μεταγωγές, όπου ο ξυλοδαρμός του συνεχίστηκε. Μάλιστα, σωφρονιστικός υπάλληλος επιχείρησε να τους σταματήσει και τον χτύπησαν και αυτόν. Οι τραυματισμοί των βασανιστηρίων καταγράφηκαν τόσο από τον ιατροδικαστή, όσο και από τα κυκλώματα ασφαλείας σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Κορυδαλλό.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τελικά τέσσερις αστυνομικοί, ένας υπαστυνόμος Β, δύο αστυφύλακες και ένας ειδικός φρουρός που κατηγορούνται ότι βασάνισαν και ξυλοκόπησαν τον 33χρονο κατά την μεταφορά του από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει κινητοποιηθεί η Αλβανική Πρεσβεία και έχει προβεί σε ανακοινώσεις η Αλβανική κοινότητα Καβάλας. Το θύμα έχει δώσει ρητή εντολή στη συνήγορό του να προσφύγουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα βασανιστήρια που έλαβαν χώρα και για την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος του.

Πόσες ακόμα τέτοιες εκδικητικές πρακτικές λαμβάνουν χώρα στα αστυνομικά τμήματα, επιτρέποντας στους Ράμπο να λειτουργούν ως δικαστές, θεοί, εκτελεστές, αποφασίζοντας για την τύχη και την ζωή δεκάδων ανθρώπων;

Ο ξυλοδαρμός του Σίμου Π. στα αστυνομικά κέντρα Καβάλας, Θεσσαλονίκης και στο κολαστήριο του Κορυδαλλού, η αλλαγή της αιματοβαμμένης και σχισμένης μπλούζας, το κράνος, η εκδικητική αιφνίδια μεταγωγή, η εσκεμμένη καθυστέρηση της μεταφοράς του, η πολύωρη στέρηση νερού και τροφής, η πολύωρη δέσμευσή του με χειροπέδες δεν είναι σχέδιο ενός μόνο ένστολου καθάρματος και των τεσσάρων βασανιστών του μεταγωγικού. Είναι μια συντονισμένη επιχείρηση που συνηθίζεται να στήνεται με τις ευλογίες των ανωτέρων για όποιον φτωχοδιάβολο τολμά να σηκώσει το ανάστημά του στους δυνάστες του.

Το δίκτυο των βασανιστών του κατασταλτικού μηχανισμού και οι μέθοδοί τους συγκαλύπτονται διαχρονικά από τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και ΠΡΟ.ΠΟ. Άλλωστε, οι τακτικές αυτές έχουν εφαρμοστεί δεκάδες φορές στα μπουντρούμια της αντιτρομοκρατικής και στα κρατητήρια των αμαρτωλών τμημάτων, στα κολαστήρια των φυλακών, στις δεκάδες καταστολές των πορειών. Έτσι οδήγησαν στο θάνατο τον Βασίλη Μάγγο, έτσι δολοφόνησαν τον Ιλία Καρέλι. Είναι η τακτική του «σωφρονισμού» των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας από τους πολιτικούς και κατασταλτικούς ιστάμενους. Ακόμα και όταν αυτή η βία απευθύνεται στους ίδιους τους μικροαστούς ( βλέπε περίπτωση Ινδαρέ, πλειστηριασμούς) έχουν τον τρόπο να παρουσιάζουν τους βασανισμούς ως δημοκρατικές πρακτικές και τους βασανιστές ως ηθικά υποδείγματα.

Δεν έχουμε αυταπάτες για το συγκεκριμένο περιστατικό ότι οι δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες θα καταθέσουν εναντίον των βασανιστών. Ούτε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα τα βίντεο που κατέγραψαν τον εξευτελισμό του Σίμου Π. σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Κορυδαλλό. Πόσο μάλλον ότι θα καταθέσουν όσα είδαν οι καταστηματάρχες γύρω από το Α.Τ. Καβάλας, οι ίδιοι που βιοπορίζονται από το αμαρτωλό Α.Τ. Καβάλας, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται να υπερασπιστούν ‘’πολίτες Β’ κατηγορίας’’, Ρομά, Αλβανούς, παραβατικούς.

Το ανταγωνιστικό κίνημα βιώνει εδώ και δεκαετίες αυτές τις πρακτικές των υπηρετών του παρακράτους, τους εξευτελισμούς κάθε φυλετικής, πολιτικής, σεξουαλικής, ταξικής μειονότητας. Ήρθε όμως ο καιρός να καταλάβει ο κάθε κυρ Παντελής – πολίτης ότι ο χρήσιμος ηλίθιος – μπάτσος άρχισε να ζητά βεβαίωση κοινωνικών φρονημάτων και από όλους τους υπόλοιπους που σε λίγο θα χάσουν τα σπίτια τους, θα απολυθούν από τις δουλειές τους, θα σταθούν ανίκανοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Εμείς, ως αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας και των εργατικών αγώνων, ως θύματα των κατασταλτικών μεθόδων, καλούμαστε να αντισταθούμε και να διαλύσουμε τα ένστολα καρτέλ των βασανιστών.

Να σταθούμε απέναντι στις απειλές και τους εκφοβισμούς τους και να δείξουμε σε αυτά τα ένστολα ανθρωποειδή ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα συνονθύλευμα μπράβων, τοκογλύφων, εκβιαστών, δολοφόνων, που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας.

Εμείς οι ΄΄πολίτες β’ κατηγορίας’’, εμείς οι από τα κάτω, θα είμαστε αυτοί που θα πούμε την τελευταία λέξη.

ΕΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ,

ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ.

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ ΚΑΒΑΛΑΣ